Ανοικτή Επιστολή προς τον Ελληνικό Λαό
The following article is translated into Greek from the English original, written by Kevin Carson.

Προς τον λαό της Ελλάδας. Εμείς στο Κέντρο για μια Ακρατική Κοινωνία (Center for a Stateless Society) λυπόμαστε για την πρόσφατη απογοήτευση σας στην αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ του καθεστώντος λιτότητας που σας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, κινήματα τα οποία εστιάζονται στην κατάληψη της κρατικής εξουσίας ως τον κύριο άξονα του αγώνα, καταλήγουν όχι μόνο ανήμπορα, αλλά γίνονται στην πραγματικότητα μεγαλύτερος στόχος για εγκλωβισμό και εκβιασμούς από τις παγκόσμιες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό το γνωρίζεται καλύτερα από τον καθένα.

Ευτυχώς έχετε ακόμα πολλά όπλα στη διάθεσή σας για να καταπολεμήσετε άμεσα τις δυνάμεις του εταιρικού δεσμού, χωρίς να το πράξετε μέσω του κράτους – όπλα πολύ πιο δραστικά από αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και όταν αυτή βρισκόταν στα απόγειά της μετά την εκλογές ή το δημοψήφισμα.

Ο πρωταρχικός μας στόχος στο Κέντρο για μια Ακρατική Κοινωνία (c4ss.org) — ένα επιστημονικό επιτελείο αριστερών αναρχικών των αγορών (left-wing market anarchist) — είναι η άμεση δημιουργία τους είδους της κοινωνίας που θέλουμε μέσα από οριζόντιους, αυτοοργάνωτους αντιθεσμούς και άμεση δράση, παρά με μάταιες και δαπανηρές προσπάθειες για μία κατά μέτωπο επίθεση κατά του κρατικού μηχανισμού. Ή όπως το παραθέτει και το σύνθημα Wobbly, “δημιουργώντας την νέα κοινωνική δομή μέσα στο κέλυφος της παλιάς.”

Σημειώστε οτι με τον όρο «αναρχικός των αγορών» δεν εννοούμε μια κοινωνία στην οποία οι περισσότερες κοινωνικές λειτουργίες διοργανώνονται μέσω των επιχειρήσεων και των χρηματικών δεσμών, αλλά μια κοινωνία οργανωμένη γύρω από όλες τις μορφές της συναινετικής αλληλεπίδρασης — περιλαμβανομένων και των συναλλαγών μίας ελεύθερης αγοράς. Το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής παραγωγής και διανομής μπορεί κάλλιστα να οργανωθεί μέσω της άμεση παραγωγής για κατανάλωση και αυτοδιάθεση στην άτυπη και οικιακή οικονομία, την κοινωνική και χαρισματική οικονομία, των κοινοτικών φυσικών πόρων και της μαζικής συνεργασίας — βασικές αρχές τις οποίες μοιραζόμαστε με όλες τις άλλες αναρχικές κοινωνικές τάσεις.

Και χρησιμοποιούμε τον όρο “ελεύθερη αγορά” για να αναφερθούμε, όχι στον καπιταλισμό ή σε κρατικά επιβαλλόμενους νεοφιλελεύθερους επιχειρηματικούς κανόνες (όπως κάνουν οι εκβιαστές σας), αλλά απλά σε μια οικονομία στην οποία το κράτος δεν παρεμβαίνει για την επιβολή των τεχνητών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και τεχνητών ελλείψεων (όπως «πνευματικής ιδιοκτησίας»), από την οποία οι ιδιοκτήτριες τάξεις εισπράττουν ενοίκια, περικλείουν άδειες εκτάσεις γης και ορυκτών πόρων ή εκδιώκουν καλλιεργητές από τη γη τους για λογαριασμό των εξορυκτικών βιομηχανιών και ολιγαρχών, καθιστούν τη γη και το κεφάλαιο τεχνητά σπανιο ως εμπόδιο για την αυτό-απασχόληση και την συνεταιριστική παραγωγή, ή επιβάλουν τα μονοπώλια και τα εμπόδια εισόδου που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ιδρύουν βιομηχανικά καρτέλ. Με άλλα λόγια, μία αντι-καπιταλιστική ελεύθερη αγορά.

Στόχος μας δεν είναι να αναλάβουμε την ηγεσία υφιστάμενων θεσμών, αλλά να τους καταστήσουμε άνευ σημασίας. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε το κράτος ή να αλλάξουμε τις πολιτικές του. Θέλουμε να καταστήσουμε τους νόμους του μη εφαρμόσιμους. Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τις επιχειρήσεις και να τις καταστήσουμε πιο «κοινωνικά υπεύθυνες». Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αντι-οικονομία με ανοικτή πηγή πληροφόρησης, με μικρές συνοικιακές βιομηχανίες, περμακουλτούρα, κρυπτογραφημένες νομισματικές συναλλαγές και συνεταιριστικές τράπεζες, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να μαραζώσουν μαζί με το κράτος. Δεν ελπίζουμε να μεταρρυθμίσουμε την υφιστάμενη τάξη. Προτιθέμεθα να την θάψουμε.

Με απλά λόγια, η αμφισβητηση του καπιταλιστικού ελέγχου του κράτους ισοδυναμεί με το να παίζουμε τους όρους του εχθρού μας, σε ένα παιχνίδι σχεδιασμένο να δίνει το πλεονέκτημα στην μεριά με τα περισσότερα χρήματα και τις εσωτερικές διασυνδέσεις. Τα καλά νέα είναι ό,τι ότι και να ίσχυε στο παρελθόν, οι ιεραρχικοί θεσμοί όπως το κράτος και εταιρείες σιγά σιγά απαρχαιώνονται. Η πλειοψηφία των διεργασιών όσων αφορά την οργάνωση παραγωγής, της διανομής της και της κοινωνικής ζωής δεν τους χρειάζεται.

Νέες, ανοιχτές τεχνολογίες παραγωγής όπως η μικρο-βιομηχανία (micromanufacturing) καθιστούν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας προσιτά σε αυτοαπασχολούμενους καθώς και σε μικρές συνεταιριστικές ομάδες — ουσιαστικά μια αντιστροφή της τεχνολογικής αλλαγής που από τα ατομικά προσιτά εργαλεία πέρασε στα ακριβά μηχανήματα μεγάλης κλίμακας που οδήγησαν στο εργοστασιακό σύστημα. Η υπερυψωμένη εντατική κηπουρική μπορεί να παράγει αγροτικά προϊόντα εις πολλαπλού ανά εκτάριο σε αντίθεση με τις εταιρικές βιομηχανίες. Δίκτυα P2P (peer to peer) με την τεχνολογία των οικιακών υπολογιστών, αφήνουν κατά πολύ πίσω τις παλαιές εταιρικές βιομηχανίες πληροφόρησης.

Τα μεγάλα αποθέματα επενδυτικών κεφαλαίων των παλαιών εταιρικών δεινόσαυρων και των εισοδηματικών πρακτικών, βασίζονται εξ ολοκλήρου στα κρατικά μονοπώλια, προσπαθώντας να επισυνάψουν τις νέες τεχνολογίες ελευθερίας και ενδυνάμωσης στο πλαίσιο του εταιρικού τους πλαισίου. Ευτυχώς, οι ίδιες τεχνολογίες παραγωγής που καθιστούν περιττά τα κεφάλαια και τους οργανισμούς τους — όπως ο διαμοιρασμός αρχείων (file-sharing) και η κρυπτογράφηση — καθιστούν και τα μονοπώλια τους μη εφαρμόσιμα.

Τα όπλα αυτά για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας πέραν του καπιταλιστικού ελέγχου σας είναι ελεύθερα διαθέσιμα εδώ και τώρα. Οι Κεντρικές Τράπεζες, το ΔΝΤ και η Άνγκελα Μέρκελ είναι ανίκανοι να σας σταματήσουν, διότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση των Αθηνών, εσείς δεν είστε ενσωματωμένοι σε ένα επίσημο θεσμικό όργανο πάνω στο οποίο μπορούν να ασκήσουν επιρροή. Πολεμούν με ένα φάντασμα.

Anarchy and Democracy
Fighting Fascism
Markets Not Capitalism
The Anatomy of Escape
Organization Theory