Waarom individueel anarchisme en geen anarcho kapitalisme ?

Omdat je onder het kapitalisme altijd onder een baas werkt, tenzij je zelf de baas bent. Maar ik wil niet eens een baas zijn. Nou, misschien wil ik wel ‘een baas’ zijn, maar niet letterlijk, je begrijpt wat ik bedoel. Niet een baas in de zin van, de baas van het bedrijf, waar iedereen een tering hekel aan heeft, omdat hij ( meestal hij ) allemaal orders uitdeelt etc.

Kapitalisme is helemaal niet zo individualistisch natuurlijk. Het kapitalisme leidt altijd tot een aantal zeer rijke families, die alle touwtjes in handen hebben. Iedereen rent en draaft dan vervolgens voor die mensen. ‘Anarcho’ kapitalisme, zou dat proces gewoon extremer maken. Je accumuleert kapitaal en dat geef je dan door aan je kinderen en die geven het weer door aan hun kinderen. Binnen een paar generaties heb je een feodale elite, van grootgrondbezitters.

Is anarchisme dan vrijheid voor iedereen, zoals sommige activisten het wel eens zeggen ? Ik geloof dat iemand als Joke Kaviaar ( een activiste ) dat als haar slogan heeft, op haar site.

Vrijheid voor iedereen ? Dat weet ik ook niet. Als het maar mijn vrijheid is en dat zou het niet zijn, onder het anarcho kapitalisme. Want ik ben niet het soort van persoon, dat een grootgrondbezitter of een ‘manager’ wilt zijn. Dat is niet mijn levensdoel, of mijn levensstijl. Ik pot geld niet op, als ik het heb. Ik werk om te leven, niet andersom. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, of ‘iedereen’ vrij is, als ik maar vrij ben ! En nee, dat ben ik niet onder het anarcho kapitalisme en/of Amerikaanse libertarisme van Rand en die oude kale vent, hoe heette hij ook alweer ? Van anarcho kapitalisme waardeer ik op zich hun ongepolijste egocentrisme, hun eerlijkheid en hun bijtende kritiek op de staat en haar imperialisme. MAAR, hun economische ideeën verwerp ik. De economische ideeën van het anarcho kapitalisme, zijn ongefundeerd en gevaarlijk.

Waarom individueel anarchisme ?

Individueel anarchisme, omdat ik doe wat ik wil, denk wat ik wil, zeg wat ik wil, ga waar ik wil, met of zonder de wet.

Betekend dat dan, dat ik mensen dood steek, vrouwen verkracht en huizen in de fik steek ?

Nee. Waarom niet ? Omdat ik daar geen zin in heb…Dat soort gedrag zou niet in MIJN voordeel zijn. Ik zou daar niets aan hebben. Waarom niet ? Ik wil niet een wreed iemand zijn. Ik zou me schuldig voelen en ik zou in het gevang belanden, kortom, een reden om niet zo te handelen, drie redenen. Maar, met ‘ je wet’ en ‘ je recht’ heeft het niets te maken. Ik ben te intelligent om daar niet doorheen te kijken.

Anarcho communisme ? Waarom geen maatschappelijk anarchisme, anarcho communisme ?

Linkse anarchisten vereenzelvigen zich vaak met hun collectief, hun groep. Zo verdwijn je dan helemaal, in die groep. Dat is het gevaar van een maatschappelijk anarchistische visie. Je verdwijnt in de massa, je verliest jezelf. Als je jezelf als ijkpunt hebt, kan je niet verdwalen.

Individualistisch communisme ?

Kan anarcho communisme dan niet samengaan, met individualisme ? Ja, opzich wel. Ik zou me mengen in een communisme, een vorm van communisme, alleen als ik er merkbaar profijt van heb. Ik zou de voordelen en de nadelen tegenover elkaar zetten en een conclusie trekken. Zodra het zou tegenvallen, zou ik het verlaten. Als communale productie en consumptie mij zou bevallen, zou ik er direct in participeren. Punt is alleen, ik heb nooit zo geleefd. Nergens kan je echt zo leven. Een communaal leven in zelfbeheer, en gebaseerd op zelfverdediging. In Europa zal het moeilijk zijn om dit toe te passen. Tenzij je de kraakpandjes ( gedoogde kraakpandjes ) in Europa daaronder schaart . Maar, dat geld niet echt als anarcho communisme natuurlijk.

Waar het dus op neer komt, ik kies altijd hetgeen dat het beste voor MIJ is. Welk economisch systeem zou het beste voor MIJ zijn, waar zou ik in willen leven ? Wat zou goed voor ons zijn ? We kennen alleen maar het neoliberalisme en we weten dat dit systeem totale terreur is. staatscommunisme, daar zitten we ook niet op te wachten natuurlijk. Nou, dan moet je dus voor iets anarchistisch kiezen. Veel keuze is er alleen niet,omdat de anarchistische beweging niet meer echt een daadwerkelijke infrastructuur kan faciliteren. Een economische infrastructuur. Daar is de beweging te marginaal voor. We blijven voorlopig dus individualist, voor zover het mogelijk is. Is het dan levensstijl anarchisme, wat ik toepast ? Ik weet het niet, misschien. Het kan me niet zoveel schelen ook. Misschien gaan we het daar later over hebben.

Anarchy and Democracy
Fighting Fascism
Markets Not Capitalism
The Anatomy of Escape
Organization Theory