Beste Obama supporters: een brief van een anarchist

The following article is translated into Dutch from the English original, written by Trevor Hultner.

Gefeliciteerd. Je favoriete presidentskandidaat heeft zijn overwinning behaald en mag zijn tweede ambtsperiode uitzitten. Als je klaar bent met feestvieren en huilen van geluk en alweer achter je computer hebt plaatsgenomen dan wacht deze brief op jou.

Nu Obama verzekerd is van een tweede ambtsperiode moeten jij en ik eens praten. Ik heb een paar vragen die ik je moet stellen.

  1. Nu het geen ‘verkiezingsjaar’ meer is, ga je dan nu letten op de drone-aanvallen, geheime doelwitlijsten, bevoegdheden voor onbeperkt gevangenschap en massa deportatie van immigranten?
  2. Nu Obama tot 2016 veilig in het Witte Huis is te vinden is, ga je je nu beseffen dat Soldaat Manning nog steeds opgesloten zit?
  3. Jouw knul heeft gewonnen, ga je nu kritisch kijken naar zijn connecties met de parasitaire financiële instellingen die in 2008 onze economie de afgrond induwden?
  4. Er zal nooit meer een Obama campagne komen, ga je ons nu helpen met het protesteren tegen de hierboven genoemde punten?

Of blijf je thuis, met klamme handen terwijl je je zorgen maakt over de mogelijkheid dat je vrienden je niet leuk meer gaan vinden als jij je uitspreekt over deze dingen, dingen waarover mensen in andere landen zich werkelijk kwaad maken? Ga je de mensen die zich hier wel over uitspreken nog steeds “onpraktisch” noemen of “té emotioneel-progressief” of erger?

Blijf je rustig zitten, wachtend op Obama, hopend dat hij zijn beloftes uit 2008 deze keer wel zal waarmaken?

Hint: dat doet ‘ie niet.

Je hoeft geen anarchist te zijn om te zien dat de man die opnieuw gekozen is niet iemand is om trots op te zijn, al is hij ogenschijnlijk “beter” dan zijn tegenstander als het om sommige standpunten gaat. Het minste kwaad is nog steeds kwaadaardig.

Het enige wat ik je vraag is om je kop uit het collectieve zand te verwijderen en ons op ten minst helpt om te zorgen dat het kwaad niet groeit.

Je hebt geen Adbusters nodig om jou te motiveren om de straat op te gaan. Protesteren kan je ook zelf.

Originele artikel geplaatst door Trevor Hultner op 6 November 2012
Vertaald vanuit het Engels door: Christiaan Elderhorst

Anarchy and Democracy
Fighting Fascism
Markets Not Capitalism
The Anatomy of Escape
Organization Theory