Daarop zei Hij tegen hen: ‘Geef dan de Kaiser wat de zorgverzekeraar toekomt’

The following article is translated into Dutch from the English original, written by Thomas L. Knapp.

Komt tot zien: het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gestemd ten gunste van de individuele-obligatie clausule uit de door Barack Obama geïntroduceerde Affordable Healthcare Act, ook wel ObamaCare genoemd. Vanaf 2014 zullen alle Amerikanen dus een deel van hun belasting rechtstreeks aan een verzekeringsmaatschappij van van hun keuze moeten betalen in plaats van aan de staat (Of je de staat komt bij je langs).

En nu worden we overdonderd door de verwachte kritiek vanuit het rechtse kamp – je weet wel, dezelfde mensen die zorgden voor HMO’s, Medicare Deel-D en RomneyCare, allemaal in de naam van de vrije onderneming. Het dwingen tot het kopen van verzekering, of het nou voor jezelf of voor iemand anders is, is alleen omstreden wanneer de Democraten of een New-Yorkse maffia familie het uitvoert.

Eigenlijk zouden de Republikeinen de komst van CannibalCare… sorry; ObamaCare… moeten toejuichen. Niet alleen is de grondvesting van deze nieuwe regeling gelegd door drie decennia van Republikeinen, niet alleen is de nieuwe regeling gebaseerd op het voorstel van niemand minder dan de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, niet alleen was de doorslaggevende stem in het Hooggerechtshof afkomstig van de door George W. Bush aangestelde, Chief Justice John Roberts, het is ook nog eens de ultieme overwinning voor de privatisering.

Huh? Wat? Ja, “privatisering”.

De primaire functie van de Amerikaanse federale overheid – net als die van alle politieke overheden – is altijd geweest om zo veel mogelijk rijkdom uit uw zak te stelen en deze over te dragen aan hun politieke vriendjes en de bevoorrechte elite.

Normaal gesproken word deze diefstal en resulterende herdistributie bereikt door complexe goochel trucjes, met veel poespas vanuit de politiek die het stelen van uw zuurverdiende geld proberen goed te praten met speeches over “publieke goederen” en “legitieme overheidsfuncties” waarna het geld overgemaakt kan worden aan houders van defensie-contracten, privé gevangenissen, wegenbouw bedrijven met vriendjes binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, enzovoort.

De huidige veranderingen binnen de Amerikaanse zorg zijn het hoogtepunt van het privatiseringsproces. In plaats van het oude systeem van achterkamer-politiek en gecompliceerde wetten betalen Amerikanen nu dus direct een deel van hun belasting aan zorgverzekeraars als Kaiser Permanente of Blue Cross Blue Shield. En net als met het normale belasting systeem, krijg je er misschien nog iets voor terug… of je het nou wilt of niet.

De meeste mensen waarmee ik gesproken heb over CannibalCare… sorry; ObamaCare… realiseren zich dat er zich een fundamentele morele fout schuil houdt achten het hele concept. Maar tegelijkertijd zijn ze bang voor de altijd maar stijgende kosten in de zorg, zonder zich er van bewust te zijn dat deze stijgende kosten het resultaat zijn van meer dan een eeuw aan ‘succesvolle’ politieke bemoeienis, en niet de schuld van ook maar iets dat te vergelijken is met marktkrachten. Daarbij realiseren ze zich niet dat al deze bemoeienis net zo vaak verdedigd word door “links” als door “rechts”.

De voormalige Republikeinse president George W. Bush stelde Medicare Part-D voor en tekende deze uitgebreide regeling. Republikeinse president Ronald Reagan tekende de Emergency Medical Treatment and Active Labor Act. Republikeinse president Richard Nixon bedacht en tekende de Health Maintenance Organizations Act. Tik een willekeurige Republikeins congreslid op zijn schouder en hij zal heldhaftig roepen dat hij Medicare wilt ‘redden’ en Medicaid wilt ‘decentraliseren’ door middel van lumpsumfinancieringen van uw geld. Vraag hem of hij geïnteresseerd is in het terug roepen van wetten die een middeleeuwse gilde (The American Medical Association) een monopolie garanderen op het geven van zorg, en uw zult vriendelijk gevraagd worden door de beveiliging het gebouw te verlaten.

Dus als een Amerikaanse burger denkt dat het stemmen op een Republikein (of een andere kandidaat wat dat betreft) komende November er voor zorgt dat CannibalCare… sorry: ObamaCare… teruggeroepen word, dan moeten ze nog maar eventjes goed nadenken. Zelfs als de volgende groep populaire politici een uitgebreide media voorstelling verzorgen om de Amerikaanse burger anders te doen denken, zullen de Democraten en de Republikeinen allebei doorgaan met het vinden van manieren om nog meer geld uit de portemonnee van de burger over te hevelen naar de bankrekeningen van hun politieke vriendjes. Want dat is wat de overheid doet. Wilt u betaalbare zorg, dan is de eerste stap er één richting het compleet afschaffen van de overheid.

Originele artikel geplaatst door Thomas L. Knapp op 28 Juni, 2012.
Vertaald vanuit het Engels door: Christiaan Elderhorst

Anarchy and Democracy
Fighting Fascism
Markets Not Capitalism
The Anatomy of Escape
Organization Theory